Ook zou er een streep moeten worden gezet door de al ingetrokken jachtvergunningen en moeten de jagers met onmiddellijke ingang hun wapens weer terugkrijgen, aldus de partij.

Vergunning
In schriftelijke vragen roept CDA-statenlid Rudy Tegels gouverneur Theo Bovens op om dat te bepleiten bij korpschef Ingrid Schäfer van de Limburgse politie. De test wordt uitgevoerd naar aanleiding van de aanslag in Alphen aan de Rijn in 2011. Daarbij bleek de dader aan de vergunning voor een wapen te zijn gekomen door fouten van de politie.

Streng beleid
Op basis daarvan voert de politie nu een zeer streng beleid. Volgens Dagblad De Limburger heeft dat er al toe geleid dat in Limburg de jachtakte is ingetrokken van een kwart van de ongeveer 160 jagers die tot nu toe de psychologische test hebben afgelegd. CDA-statenlid Rudy Tegels spreekt van een “absurde handelwijze” waar hij met grote verbazing kennis van heeft genomen.

Papiertje
Hij verwijst ook naar een aantal van de gestelde vragen. Zoals “wast u uw handen voor het eten”, “vindt u parachutespringen leuk” en “gooit u wel eens een papiertje op de grond”. Dat het uitvoeren van inmiddels is opgeschort ziet Tegels als bewijs dat er sprake is van een falende methode die niet deugt. Maar desondanks wordt er toch doorgegaan met het innemen van wapens op basis van de wel al afgelegde testen, aldus het CDA-statenlid. Hij vindt dat erg onzorgvuldig.

Actie
En daarom moet de gouverneur in actie komen. Ook vraagt hij het provinciebestuur om in gesprek te gaan met het Ministerie van Veiligheid en Justitie “om dit probleem zo spoedig mogelijk op te lossen”.

1limburglogo