unfiform

Nieuws SV AVRM

Veelgestelde vragen over de e-screener

(bron: Koninklijke Jagers Vereniging)

Wat is de e-screener?

De e-screener is een computertest die de politie gebruikt om in te schatten of het verantwoord is om om u een verlof te geven om een vuurwapen voorhanden te hebben. De Jagersvereniging is van mening dat zo’n test niet met zekerheid kan zeggen of iemand wel of niet geschikt is om een jachtakte of wapenverlof te krijgen. In Finland is een dergelijke test enkele jaren geleden om die reden na anderhalf jaar alweer afgeschaft.

Waarom dan toch een e-screener?

De Tweede Kamer heeft in 2017 besloten dat de e-screener ingevoerd zou moeten worden. Daarbij wist men nog niet hoe deze er uit zou komen te zien. Minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid geeft nu aan dat hij het besluit van de Kamer moet uitvoeren. De Jagersvereniging vindt dat de Kamer dit besluit nooit had mogen nemen zonder precies te weten waarmee ze instemde. Ook vindt de Jagersvereniging dat de minister een eigen verantwoordelijkheid heeft om goed beleid te maken, waarbij hij zelf moet afwegen of deze e-screener wel een effectief en eerlijk middel is. Wij denken van niet.

Hoe ziet de e-screener er precies uit?

De e-screener is een test die bestaat uit 100 korte vragen waarop u met ja/nee, of eens/oneens kunt antwoorden. Deze 100 vragen moeten op de computer in 40 minuten tijd beantwoord worden. De eerste deelnemers aan de e-screener vertelden ons dat het gemakkelijke vragen zijn en dat ze ruim binnen de tijd klaar waren.

Bepaalt de e-screener of ik wel of niet een jachtakte krijg?

Nee. De minister van Veiligheid & Justitie antwoordde in augustus 2016 op vragen van de Tweede Kamer dat de uitkomst van de e-screener door de politie betrokken wordt bij haar oordeel over de geschiktheid van de aanvrager, net als bijvoorbeeld de informatie die van referenten is verkregen. De e-screener is ontwikkeld om te kunnen bepalen of de aanvrager op grond van persoonlijkheidskenmerken, persoonlijke omstandigheden of middelengebruik, een verhoogd risico op misbruik van wapens of munitie oplevert (Kamerstuk 34432-6). De e-screener levert dus informatie op basis waarvan de politie de afweging moet maken of u wel of geen jachtakte krijgt.

Wie moet de e-screener doen?

Alle jachtaktehouders en houders van een wapenverlof moeten de e-screener doen, maar niet allemaal tegelijk. Iedereen die een nieuw wapenverlof of een nieuwe jachtakte aanvraagt moet sinds 1 oktober altijd eerst de e-screener doen.

Mensen die al een jachtakte of wapenverlof hebben moeten in de komende drie jaar de e-screener doen voordat zij hun verlof kunnen verlengen. De eerste groep zijn de jachtakte- en verlofhouders tot en met een leeftijd van 25 jaar en van 60 jaar en ouder. Volgend jaar zijn de jachtakte- en verlofhouders die tussen de 40 en de 60 jaar oud zijn aan de beurt. Het jaar daarop worden de jachtakte- en verlofhouders die nu tussen de 25 en de 40 jaar oud zijn opgeroepen voor de e-screener.

Wanneer moet ik de e-screener doen?

De politie stuurt u een brief waarin staat wanneer u de e-screener moet doen. Mensen die een eerste jachtakte of wapenverlof aanvragen zullen binnen vier weken na ontvangst van de brief de e-screener moet doen. Mensen die al een jachtakte of wapenverlof hebben zullen minimaal twee weken voor het verlengen van een jachtakte of wapenverlof de e-screener moet hebben afgelegd.

Waar en op welke dag en tijd moet ik de e-screener doen?

In de brief die u van de politie krijgt staat het adres van de website waarop u zich moet aanmelden voor de e-screener. U kunt zelf kiezen op welke locatie, dag en tijdstip u de e-screener doet. Let daarbij op de voorgeschreven termijnen.

De test wordt afgenomen op locaties van het bedrijf Lamark. Deze onderneming heeft ruim 20 ‘testlocaties’ in heel Nederland, waar examens en andere test voor uiteenlopende partijen worden afgenomen. Op de website www.Lamark.com ziet u waar de testlocaties van Lamark zijn en hoe ze er uit zien.

Wat kost de e-screener en hoe moet ik betalen?

Bij aanmelding voor de e-screener moet u digitaal betalen met iDeal of creditcard (MasterCard of VISA). U kunt ook door middel van een bankoverschrijving betalen, maar dan moet er minimaal twee weken zitten tussen de datum dat u de afspraak maakt en het uitvoeren van de e-screener. De e-screener kost € 54,45.

Kan ik de kosten van de e-screener ergens declareren?

Nog niet. Hou de nieuwsberichten van de Jagersvereniging in de gaten.

Ik ben dyslectisch, laaggeletterd, niet handig met computers of spreek geen Nederlands. Mag ik me laten helpen door een assistent?

Nee. In eerste instantie leek dat in Limburg wel te kunnen, maar dat bericht is herroepen. We hebben samen met de KNSA bij de Nationale Politie en het ministerie van Justitie & Veiligheid gevraag om oplossingen voor jachtakte- en verlofhouders met deze beperkingen. De Nationale Politie heeft toegezegd om in overleg met Lamark voor deze personen naar een passende oplossing te zoeken. Leden van de Jagersvereniging hebben er op gewezen dat de overheid regels heeft opgesteld voor de toegankelijkheid van digitale systemen voor mensen met beperkingen.

Ik woon in het buitenland en heb een Nederlandse jachtakte. Moet ik de e-screener invullen?

Dit is op dit moment nog onduidelijk. De Jagersvereniging heeft deze vraag voorgelegd aan het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Ik woon in het buitenland en wil een Nederlandse logeerakte aanvragen. Moet ik de e-screener invullen?

Nee. U hoeft de e-screener niet in te vullen.

Krijg ik de uitslag van de test te zien?

Nee. Lamark stuurt de uitslag rechtstreeks naar de politie. Leden van de Jagersvereniging hebben aangegeven dat dit in strijd is met de regels voor het afnemen van psychologische testen. Wij zullen dit met Justitie & Veiligheid en de Nationale Politie bespreken.

Zijn mijn persoonsgegevens en andere privacy-gevoelige informatie voldoende beschermd?

We hebben het ministerie van Justitie & Veiligheid en de Nationale Politie gevraagd ons aan te tonen dat gewaarborgd is dat deze gegevens bij hen en bij Lamark goed beschermd zijn.

Wat moet ik doen als mijn jachtakte geweigerd wordt vanwege het resultaat van mijn e-screener?

Wij verwachten dat nagenoeg alle jachtaktehouders zullen slagen voor de e-screener. Wanneer u lid bent van de Jagersvereniging en uw jachtakte wordt toch geweigerd met als reden de e-screener, verzoeken wij u contact op te nemen met de afdeling juridische zaken van de Jagersvereniging. Onze verenigingsjuristen zullen u bijstaan in eventuele beroepsprocedures en andere juridische stappen om uw jachtakte terug te krijgen. Zij zijn bereikbaar op 033 – 461 98 41 en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ik heb nog vragen over de e-screener die hier niet bij staan. Waar kan ik die stellen?

Vragen en opmerkingen kunt u gemakkelijk insturen via het Meldpunt e-screener op onze website. U kunt op weekdagen ook bellen met het verenigingsbureau op 033 – 461 98 41

Ik heb de e-screener gedaan, wil de Jagersvereniging weten hoe dat gegaan is?

Ja graag! Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen met het aanmelden voor de e-screener, de uitvoering van de test op de testlocaties, de inhoud van de e-screener en met de wijze waarop de politie met de resultaten is omgegaan. U kunt uw bevindingen gemakkelijk insturen via het formulier op onze website Meldpunt klachten en ervaringen e-screener. Wij zullen deze informatie gebruiken om de andere jagers nog beter te informeren en om belemmeringen in de uitvoering weg te nemen. Overigens blijven wij van mening dat de e-screener afgeschaft moet worden.

logojagersvereniging

NAAR BOVEN
NAAR BENEDEN

svavrm

klik voor feedback
OSenseO-Sense
Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Accepteren Weigeren