unfiform

Nieuws SV AVRM

Schieten met de Bren (Brengun)

(Bron: Wikipedia)

De Bren LMG, ook wel genoemd Brengun, was een Britse volautomatische lichte mitrailleur. Het vuurwapen werd van 1938 tot 1958 gebruikt door het Britse leger en anderen. De Bren LMG onderscheidde zich van andere wapens doordat de patroonhouder boven op het wapen zat. Een standaard patroonhouder (magazijn) voor een Bren LMG kon maximaal 30 patronen kaliber.303 British (7,7 x 56 R) bevatten. In de praktijk werd de patroonhouder met niet meer dan 28 patronen gevuld. Er was, voor gebruik op voertuigen, ook een trommelmagazijn met een capaciteit van 100 patronen. De Bren LMG was 633 mm lang en woog 10,35 kg.

De naam is afgeleid van de Tsjechische wapenfabriek Brno, waar het wapen was ontwikkeld en de Engelse wapenfabriek te Enfield, waar het wapen in licentie werd gemaakt.

Beschrijving:

De Bren was een luchtgekoeld wapen met verwisselbare loop, accuraat tot op ongeveer 1000 yards (900 meter) en kon zowel semi- als volautomatisch vuren. Tijdens snelvuur werden er vuurstoten van 4 à 5 schoten gegeven. Na ongeveer 10 patroonhouders snelvuur moest de loop verwisseld worden om slijtage van de loop te voorkomen. Als er geen reserveloop aanwezig was, moest de schutter zijn vuur aanpassen, mits dat naar zijn inzicht mogelijk was. Tijdens het vuren maakte de schutter gebruik van de tweepootaffuit of als deze aanwezig was de driepoot die eventueel ook gebruikt kon worden voor luchtverdediging. De richtmiddelen zitten naast de loop van het wapen, noodzakelijk omdat de patroonhouder bovenop het wapen zit. De positie van het vizier heeft als bijkomend voordeel dat de schutter bij het richten geen last heeft van luchtwervelingen door de hitte-uitstraling van de loop. Ook is er bij het originele ontwerp gebruikgemaakt van een handgreep onder de kolf; deze is later weggelaten maar kon nog wel steeds bevestigd worden als hij beschikbaar was.

Meer info lees hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bren_LMG

(De eigenaar van deze Bren(gun) heeft een verzamelaarsvergunning)

 BrenBrenBren

Brengun

NAAR BOVEN
NAAR BENEDEN

svavrm

klik voor feedback
OSenseO-Sense
Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Accepteren Weigeren