unfiform

Nieuws SV AVRM

Eerste zitting aanvraag voorlopige voorzieningen een feit (E-screener)

(Bron: Koninklijke Jagersvereniging)

Woensdag 4 december was de Jagersvereniging bij de rechtbank in Roermond aanwezig met 6 gedupeerde leden uit Limburg die hun akte en wapens zijn kwijtgeraakt n.a.v. de e-screener.

We vroegen om een voorlopige voorziening bij de rechtbank, in een poging om ervoor te zorgen dat de gevolgen voor getroffen leden ongedaan worden gemaakt en ze op korte termijn weer kunnen jagen. De uitspraak van deze zitting volgt uiterlijk woensdag 11 december.

Jagers die alleen op het punt van ‘sociaal wenselijke’ antwoorden rood scoorden kregen hun akte en wapens zonder verdere procedures terug. Maar dat gold niet voor deze zes gedupeerde jagers uit Limburg. Zij scoorden namelijk op meer en/of andere punten rood.

De zitting begon met een korte uiteenzetting van de e-screener van de rechter. Vervolgens begon Paul Timmer-Arends, jurist van de Jagersvereniging, zijn pleidooi.  Timmer-Arends geeft aan dat de gedupeerde leden geen feitelijke misstanden hebben begaan in het verleden. Ook zijn er tijdens wapencontroles nooit problemen geweest. ‘Hoe moet je weerleggen dat je negatief op een bepaalde categorie scoort als daar alleen objectieve maatstaven voor zijn gebruikt?’

De juriste die in de naam van de politie aanwezig was gaf aan dat de politie de aanwijzingen van de minister heeft opgevolgd. De uitslag van de e-screener was voor de politie een vaststaand gegeven. De mensen die scoren op de risicofactoren vormen een gevaar voor de samenleving volgens de minister. ‘De bedoeling van de wetgeving is duidelijk, maar de uitvoering is betwistbaar’, aldus onze jurist. ‘Scores moet namelijk altijd geïnterpreteerd worden, en dat is hier aantoonbaar gebeurd.’

Kortom: de Jagersvereniging heeft geen bezwaar tegen een vorm van screening van wapenverlofhouders. Het moet alleen op een andere manier dan deze test. Daarom verzocht jurist Timmer-Arends de rechter om uitspraak te doen dat deze jagers voorlopig hun akte en wapens weer terugkrijgen.

KNJV

NAAR BOVEN
NAAR BENEDEN

svavrm

klik voor feedback
OSenseO-Sense
Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Accepteren Weigeren