Defensie Nieuws

Nieuwsberichten op Defensie.nl
  1. Het militaire complex, beter bekend als het voormalige Instituut Defensie Leergangen, draagt sinds vandaag de naam van oud-oorlogsvlieger Jan Linzel. Met een Spitfire en de Hawker Tempest werd hij in de veertiger jaren ingezet tegen nazi-Duitsland. De vorig jaar overleden Linzel maakte meer dan 150 gevechtsvluchten.
  2. Seyda Yildiz (12) en Arda Dogan (11) stonden vandaag aan het roer bij Defensie. In heel Nederland hadden zo’n 350 kinderen de leiding over bedrijven en organisaties. Het initiatief ‘Baas van morgen’ van non-profitorganisatie JINC geeft kinderen met een sociaaleconomische achterstand een zetje in de rug.
  3. In de Tweede Wereldoorlog vertrokken deportatietreinen naar concentratie- en vernietigingskampen vanuit kamp Westerbork. Daar lezen overlevenden, bekende en minder bekende Nederlanders sinds gisteren 102.000 namen op. Ze zijn van de omgekomen Joden, Roma en Sinti uit Nederland. Van Defensie brachten minister Ank Bijleveld-Schouten, staatssecretaris Barbara Visser en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer een deel van de slachtoffers in herinnering.
  4. Wanneer escaleert een sluimerend conflict tot geweld? Is door het koppelen van datastromen het kantelpunt eerder te zien en zelfs te voorkomen? Deze uitdaging legt Defensie, samen met externe partners voor aan talentvolle, jonge hackers in de grootste Hackathon ter wereld, de Odyssey 2020. Doel: een ‘early warning signal system that works’. Teams kunnen zich tot 24 februari aanmelden.
  5. Enkele tientallen militairen van 11 Luchtmobiele Brigade vertrokken deze week naar Irak. Zij nemen de trainingen over van de huidige lichting. De trainingen aan de Peshmerga en het Iraakse leger in het Noord-Iraakse Erbil en Bagdad zijn inmiddels hervat. De commandant van de anti-ISIS-coalitie in Irak liet vorige week weten dat de veiligheidssituatie geen obstakel meer vormt. Een overzicht van Defensie-operaties in de week van 15 tot en met 21 januari.
  6. De Koninklijke Marine laat per direct vrouwen toe als bemanningsleden bij de Onderzeedienst. Dat is de uitkomst van een proef, waarbij  vrouwen succesvol meedraaiden aan boord als one-of-the-crew.
  7. Nederlandse militairen die de wintertraining volgen, doen dat voortaan vanaf een trainingskamp in het Noorse Skjold. Dat ligt zo’n 200 kilometer oostelijker dan Asegarden. Vanaf deze locatie bij Harstad werden Nederlandse militairen sinds 2000 voorbereid op een eventuele inzet onder arctische omstandigheden. Vanmiddag openden minister Ank Bijleveld-Schouten en haar Noorse collega Frank Bakke-Jenssen het kamp in Skjold.
  8. F-16’s gooien sinds vanmorgen bommen van het type MK82 op de NAVO oefenlocatie de Vliehors Range op Vlieland. De zogenoemde 500-ponders hebben een explosieve lading. Met het afwerpen ervan bereiden jachtvliegers zich voor op een eventuele inzet, zoals vorig jaar in Irak en Oost-Syrië. Toen vielen F-16’s onder meer wapenopstellingen en logistieke opslagplaatsen van terreurorganisatie ISIS aan. De training duurt tot en met vrijdagochtend.
  9. Een oorlogsmisdaad. Zo omschreef Korpscommandant Luchtdoelartillerie luitenant-kolonel Jos Kuijpers gisteren de executie op 19 januari 1942 van 215 militairen van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger. Op het Militair Ereveld in Loenen werd de gebeurtenis, die voor rekening van Japan komt, herdacht.
  10. De Nederlandse militairen hervatten hun activiteiten in het Noord-Iraakse Erbil en in Bagdad. Het gaat om het opleiden van Iraaks-Koerdische milities. Deze Peshmerga bevechten ISIS-strijders op de grond. Ook trainen Nederlandse militairen Iraakse Special forces. Dat de militairen weer aan de slag gaan meldde minister Ank Bijleveld-Schouten zojuist aan de Kamer.