unfiform

Defensie Nieuws

Nieuwsberichten op Defensie.nl
  1. Zo’n 75 daklozen in Apeldoorn kregen vandaag een warme maaltijd van Defensie. Het gaat om voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum binnenkort verstrijkt. De etenswaren waren overgebleven van een schietserie in Duitsland in november.  
  2. Het bedrijf Virgin Orbit lanceert medio maart Nederlands 1e militaire satelliet in een baan om de aarde. Het gaat om een zogenoemde nanosatelliet die net iets groter is dan een pak melk. Vernoemd naar Nederlands 1e militaire vliegtuig betreedt Defensie met de Brik II het ruimtedomein. De exacte datum van de lancering moet nog worden bepaald  omdat die onder meer afhankelijk is van het weer en beschikbaarheid van het luchtruim.
  3. Helikopterbemanningen van de Koninklijke Luchtmacht zijn vanmorgen boven het midden en oosten van het land begonnen met oefeningen, waarbij laag wordt gevlogen. Onder andere Apache-gevechtshelikopters en Cougar-transporthelikopters vliegen overdag en ‘s avonds.
  4. In Litouwen werd vandaag een groot deel van de Nederlandse CV90-infanteriegevechtsvoertuigen op een vrachtschip geladen. Omdat het personeel van de versterkte militaire aanwezigheid in de Baltische staat binnenkort wisselt, keert ook het materieel huiswaarts. De CV90 wacht in Nederland een zogenoemde midlife update.
  5. Als militairen zich bij een crisis via Nederland verplaatsen dan moet dit zo snel mogelijk via 3 zogenoemde multimodale corridors. Dit zijn speciale routes voor militaire verplaatsingen, met zo min mogelijk kans op vertraging. Dit staat in het nationaal plan militaire mobiliteit, waarmee de ministerraad vandaag instemde.
  6. Satellietinstrument SmallCAT wordt begin volgend jaar voor het eerst in de ruimte getest. Het Nederlands technisch hoogstandje reist mee aan boord van de Noorse satelliet NORSAT-TD. Het instrument maakt lasercommunicatie mogelijk, een nieuwe technologie die afluisteren onmogelijk maakt. Ook Defensie heeft belang en draagt financieel bij vanuit het kennis en innovatie budget van het Directoraat Generaal Beleid.  
  7. Een tweede grote groep mariniers is vandaag naar Noorwegen vertrokken voor de jaarlijkse wintertraining. De Noren drongen er sterk op aan om de internationale Joint Arctic Training ondanks alles door te laten gaan.
  8. De Maritime Special Operations Forces (MARSOF) worden ook ondergebracht op de nieuwe marinierskazerne op Kamp Nieuw-Milligen (KNM). Dit staat in de zogenoemde A-brief die staatssecretaris Barbara Visser vandaag aan de Kamer heeft gestuurd. Hierin staat de laatste stand van zaken over het project ‘Herinrichting Kamp Nieuw-Milligen’.
  9. In 2035 is Defensie een slimme, hoogtechnologisch organisatie met een groot aanpassingsvermogen. Dat is de krijgsmacht dan mede dankzij reservisten en de samenwerking met (civiele) partners. Zij zorgen ervoor dat Defensie op het juiste moment de juiste, specialistische informatie heeft. Staatssecretaris Barbara Visser en president-directeur Shell Nederland Marjan van Loon tekenden vandaag voor zo’n krachtenbundeling met de intentieverklaring ‘Regeling inzet reservisten bij Defensie’.
  10. De Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) 2017 heeft gezorgd voor een versterking van de waarborgen op het werk van de MIVD en AIVD. Wel schiet de wet op een aantal punten tekort, concludeert de evaluatiecommissie onder leiding van Renée Jones-Bos vandaag in een rapport dat werd aangeboden aan ministers Kajsa Ollongren (BZK) en Ank Bijleveld (Defensie).
NAAR BOVEN
NAAR BENEDEN

svavrm

klik voor feedback
OSenseO-Sense
Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Accepteren Weigeren