unfiform

Defensie Nieuws

Nieuwsberichten op Defensie.nl
  1. Zoals elk jaar zijn ook vandaag bij het mariniersmonument op het Oostplein in Rotterdam kransen gelegd. Dit keer vanwege de 354e verjaardag van het Korps Mariniers. De commandant, brigadegeneraal der mariniers Jeff Mac Mootry, bracht in herinnering dat achter de inzet van mariniers grote offers schuilgaan. De landen waar zij dienden staan genoemd op het Korpsvaandel. “Elk opschrift is letterlijk met bloed, zweet en tranen verdiend”, zei Mac Mootry.
  2. De Marinierskalender 2020 blijkt een gewild hebbeding. De eerste 3.550 exemplaren waren binnen 24 uur uitverkocht. Dus zijn er 1.665 bijgedrukt, dit aantal staat voor het oprichtingsjaar van het Korps Mariniers. 
  3. "Het is misschien moeilijk te geloven, maar ik heb zelf meer dan eens gevoeld hoe het is om de meest diverse persoon in een gezelschap te zijn.” Dat hield minister Ank Bijleveld-Schouten haar gehoor vandaag voor in Eemnes tijdens het congres van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie. Dat had als thema: Diversiteit en inclusiviteit.
  4. Het Amerikaanse leger verhoogt de mobiliteit van haar eenheden in Europa met ‘dynamische stallings- en onderhoudslocaties’. Daarmee reageren de Amerikanen op de onvoorspelbare situatie aan de oostgrens van het NAVO-grondgebied. Ook Nederland speelt een rol bij het verhogen van die Amerikaanse mobiliteit, want de zogenoemde Army Prepositioned Stocks Eygelshoven wordt groter.
  5. De leiders van de 29 NAVO-bondgenoten en toekomstig bondgenoot Noord-Macedonië  kwamen gisteren en vandaag in Londen bijeen voor de 70e verjaardag van de militaire verdragsorganisatie. Discussies over de levensvatbaarheid en de onevenredige lastenverdeling binnen het bondgenootschap domineerden recent het nieuws. Toch is er volgens minister-president Mark Rutte reden voor feest.
  6. Duitsland en Nederland zijn bezig hun krijgsmachten digitaal verregaand te integreren. Om militairen in het veld beter te laten samenwerken , richtten de 2 krijgsmachten eerder de organisatie TEN (tactical edge networking) op. Vandaag ervoeren de 2 staatssecretarissen vanuit een CV90-pantserinfanterievoertuig op oefenterrein De Vlasakkers hoe ver de digitale samenwerking is gevorderd.
  7. Een NH90-maritieme gevechtshelikopter van het Defensie Helikopter Commando heeft geholpen bij de aanhouding van een gewapende man. Dat gebeurde bij de Britse havenstad Falmouth. De heli was voor een internationale oefening in het Zuid-Engelse Culdrose. Een overzicht van Defensieoperaties van woensdag 27 november tot en met dinsdag 3 december.
  8. Zr. Ms. Pelikaan is vanuit het Caribisch gebied teruggekeerd naar Nederland voor groot onderhoud. Dat gebeurt voor het eerst sinds de indienststelling in 2006.
  9. Duikers van de Koninklijke Marine hebben 2 lichamen gevonden in de gezonken garnalenkotter Lummetje uit Urk. De stoffelijke overschotten zijn nog niet geïdentificeerd. Waarschijnlijk gaat het om beide vissers die sinds donderdag werden vermist nadat hun schip verging.
  10. “De Invictus Games vraagt wéér het uiterste van jullie, zoals jullie als militair gewend waren. Jullie zijn onoverwinnelijk, jullie zijn Invictus.” Dat zei plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Onno Eichelsheim vanmorgen bij de presentatie van de nationale ploeg voor de Invictus Games.
NAAR BOVEN
NAAR BENEDEN
Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Accepteren Weigeren