Defensie Nieuws

Nieuwsberichten op Defensie.nl
  1. Het Korps Mariniers heeft de afgelopen tijd aan een futuristisch experiment gewerkt. In samenwerking met innovatiecentrum MIND is getest met het GRAVITY Fly Suit. Hierdoor kunnen de Special Forces verticale obstakels eenvoudiger overwinnen.
  2. Defensie geeft de Stichting Power of Freedom 5 miljoen euro subsidie voor de Invictus Games in 2022. Minister Ank Bijleveld-Schouten tekende hiervoor vandaag een overeenkomst met voorzitter van de stichting en oud landmachtcommandant luitenant-generaal b.d. Mart de Kruif.
  3. Het vastgoed van Defensie is op veel plekken sterk verouderd, niet duurzaam en niet toekomstbestendig. Dat probleem is niet nieuw. De helft van het vastgoed is ouder dan 40 jaar. Het broodnodige onderhoud en de noodzakelijke reparatiewerkzaamheden slokken het overgrote deel van het beschikbare budget voor vastgoed op en als Defensie zich niet aanpast of vernieuwt gaat dat alleen maar meer worden. Sterker nog, niet ingrijpen gaat op korte termijn ten koste van geld in personeel, materieel, munitie en IT.
  4. De 80 extra Nederlandse militairen die sinds medio februari  paraat staan voor de NAVO-missie in Noord-Afghanistan worden binnenkort ingezet. Dat heeft het kabinet vandaag besloten. Zij springen bij omdat de veiligheidssituatie naar verwachting verslechtert en de dreiging voor Nederlandse en overige coalitietroepen toeneemt.
  5. “We voelen ons in Nederland behoorlijk veilig. Brandhaarden lijken ver bij ons vandaan. Maar dat zijn ze niet.” Die waarschuwing komt van generaal Onno Eichelsheim. Vanmiddag nam hij als Commandant der Strijdkrachten de leiding over de krijgsmacht op zich. Eichelsheim nam het bevel over van luitenant-admiraal Rob Bauer, in de Ridderzaal in Den Haag.
  6. Generaal Onno Eichelsheim krijgt vanaf 14.00 uur het bevel over de krijgsmacht in handen. Kijk mee op YouTube Defensie. Op zijn eerste dag als Commandant der Strijdkrachten vraagt hij aandacht voor de situatie in de wereld, want dreigingen liggen overal op de loer.
  7. De Resolute Support-missie van de NAVO in Afghanistan komt binnen 5 maanden ten einde. Dat is vandaag besloten tijdens een ministeriële bijeenkomst van de NAVO-raad. Het is een gevolg van het besluit van de Verenigde Staten om stapsgewijs alle troepen uit het land terug te trekken. De bijdrage van de Amerikanen is essentieel voor het continueren van de missie. De terugtrekking begint rond 1 mei en het voornemen is deze uiterlijk per 11 september af te ronden.
  8. De omvangrijke verplaatsing van Amerikaans militair materieel is afgerond. De operatie verliep in rap tempo dankzij ondersteuning van Nederlandse militairen. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 7 tot en met 13 april.
  9. De 1e nieuwe Chinook-transporthelikopter wordt vanmiddag overgedragen aan het Defensie Helikopter Commando. De luchtmacht gaat hiermee stapsgewijs naar een moderne, toekomstbestendige transporthelikoptervloot. De overhandigingsceremonie op Vliegbasis Gilze-Rijen is vanmiddag vanaf 14:30 uur live te volgen op YouTube.
  10. Beide C-130 Hercules transportvliegtuigen die sinds maandag parachutisten en ladingen zouden droppen, staan aan de grond. De bedoeling was dat de luchtmacht zou oefenen ter voorbereiding op een inzet in Mali later dit jaar. De toestellen hebben te kampen met technische mankementen.

svavrm

klik voor feedback