Defensie Nieuws NL

Nieuwsberichten op Defensie.nl
  1. Feestvieren in vrijheid is niet vanzelfsprekend. Om dat te benadrukken vlogen dit weekend 4 F-16-gevechtsvliegtuigen over het Gelderse festivalterrein Zwarte Cross. Met deze zogeheten fly by wil Defensie onder meer bewustzijn creëren voor de noodzaak van een sterke krijgsmacht. Dit met name nu rekening wordt gehouden met het moeten verdedigen van het NAVO-verdragsgebied. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 17 tot en met 23 juli 2024.
  2. De bemanning van Zr.Ms. Tromp deed een uitzonderlijke ervaring op. Het luchtverdedigings-en commandofregat heeft met een raketaanval een schip tot zinken gebracht bij Hawaii. Dat gebeurde vorige week tijdens ’s werelds grootste marine-oefening Rim of the Pacific (Rimpac), maar is nu pas bekend gemaakt.
  3. Nederland en Oostenrijk schaffen in totaal 9 nieuwe militaire transportvliegtuigen aan van de Braziliaanse fabrikant Embraer. Het gaat om de C-390 Millennium. Daarvan zijn er 5 voor de Koninklijke Luchtmacht en 4 voor Oostenrijk. De 5 toestellen voor Nederland vervangen de 4 verouderde C-130 Hercules-transportvliegtuigen. Het contract voor de levering aan beide landen is vandaag in het Verenigd Koninkrijk ondertekend.
  4. De 106e editie van de 4Daagse zit erop. In de brandende zon konden de lopers vandaag tot 18.00 uur binnenkomen op Charlemagne om hun kruisje op te halen. Het lukte 1.958 van de 2.446 Nederlandse militairen om de eindstreep te halen. Ze begonnen dinsdag vanaf Kamp Heumensoord.
  5. Militairen van de landmacht staken deze week de handen uit de mouwen in het Friese Ooststellingwerf. Zij sloegen daar op verzoek van de burgemeester 2 waterputten. Die leveren bij een grote brand voldoende bluswater. Dat moet voorkomen dat vuur in een natuurgebied onbeheersbaar om zich heen grijpt.
  6. Twee weken lang stond de Nederlandse Patriot-eenheid in Litouwen in het middelpunt van de belangstelling. De militairen van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando namen op Siauliai Air Base deel aan de oefening Baltic Connection 2024. Doel was onder meer om de systemen optimaal te laten werken met die van de collega’s uit Litouwen, maar ook met Spanje en Portugal. Die beveiligen er met gevechtsvliegtuigen het luchtruim.
  7. De Koninklijke Marine test sinds gisteren uitvoerig met de eerste varende drone. De USV90 (Unmanned Surface Vehicle 90) is een 9 meter lange op het water inzetbare drone. Deze kan goederen en mensen vervoeren, maar ook verkenningen uitvoeren. De Mijnendienst gaat er gebruik van maken.
  8. Het is vandaag 10 jaar geleden dat 298 passagiers van vlucht MH17 boven Oekraïne om het leven kwamen door een Russische Buk-raket. De vlag op het ministerie van Defensie en op andere departementen hangt daarom halfstok. Minister van Defensie Ruben Brekelmans vertegenwoordigde Defensie bij de herdenking bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen.
  9. De marine en de industrie slaan de handen ineen om te zorgen dat de schepen en hun wapenarsenaal op orde blijven. Dat is vandaag met handtekeningen bezegeld. Het akkoord vormt de eerste stap naar een langdurige samenwerking die voor maritieme veiligheid moet zorgen.
  10. Het was zijn internationale vuurdoop als staatssecretaris. Gijs Tuinman bezocht de Nederlandse troepen van de enhanced Forward Presence in Litouwen. Die moeten rekening houden met vechten als er op de knop gedrukt wordt, zei hij. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 10 tot en met 16 juli 2024.

svavrm